Радев: Всички се надяваме, че пълномащабна война в Украйна ще бъде избегната

Държавният глава коментира и темата за допълнителни американски сили

14.02.2022 | 11:33 Редактор: Здравко Черкезов

Всички се надяваме да бъде избегната пълномащабна война в Украйна. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Сунгурларе.

Утре държавният глава свиква Консултативния съвет за национална сигурност на тема "Рискове и заплахи пред националната сигурност на България"

Който си мисли, че тази криза ще бъде решена по военен път, греши, категоричен е Радев "Единственият път за намиране на устойчиви решения е по пътя на преговорите и дипломацията. Обнадеждаващо е, че те се водят", подчерта президентът.

Според него най-големият риск за нашата сигурност е да неглижираме проблемите на българските въоръжени сили. "Не може да се сещаме за тях само от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Трябва да има непрекъснато внимание на най-високо държавно ниво към тяхната боеспособност и точно тези проблеми ще дискутираме и утре", поясни Радев.

Държавният глава коментира и темата за допълнителни американски сили.

"Както знаете, България е част от усилията за деескалация, но и част от усилията за усилване на източния фланг на Алианса. Вече започва съвместната мисия по контрол и охрана на въздушното пространство на територията на България заедно с нашите съюзници. Като рамкова страна във формирането на батальонната бойна група България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълване на дефицит от способности в нашите Сухопътни войски.

Най-важната гаранция за нашата сигурност, това е боеготовността на Българската армия, нейната модернизация, мотивацията на личния състав. България е суверенна държава и лоялен сътрудник и член на НАТО. Тези са двата водещи принципа, които определят нашата позиция", каза още Радев. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години